Kakao Bitkisi ile İlgili Bilmedikleriniz

Kakao Bitkisi ile İlgili Bilmedikleriniz

Kakao Bitkisi Hakkında Bilmemiz Gerekenler

 

Kakao bitkisi tropikal bölgelerde, özellikle Güney Afrika ve Güney Amerika'da bulunabilir. Bu bitkinin tohumlarının terkibinde “Teobromin” denilen alkaloid vardır. Bu madde uyarıcıdır. Ayrıca bu bitkinin tohumlarından kakao yağı çıkarılır. Kakao bitkisi kozmetik sanayiinde ve eczacılık sektöründe kullanılır. 
Kakao bitkisinin içinde, güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum; az miktarda kalsiyum tuz, demir zerreleri, A vitamini, B1 vitamini, B2, D, ve E vitamini ve kafein bulunur. Bunların pek çoğu çikolatayı sağlık açısından faydalı kılan besleyici maddelerdir. 

 

Kakao Bitkisi Meyve Midir?

 

Kakao bitkisi altı aylık olunca meyvelerin ağırlığı 200–1000 grama ulaşır. Meyvelerin yüzeyi önceleri yeşildir, 6 aydan sonra olgunlaşır ve kahverengimsi sarı veya kırmızımsı, morumsu bir renk alır. Meyve kabuklarının şekli, yüzeyi ve rengi kakao ağacının türüne göre değişiklik gösterir.
Elma ağacı büyüklüğündeki kakao bitkisi, meyveyi gövdeye yakın veya daha kalın dallara taşır. Meyve başına yaklaşık 20-60 tohum bulunabilir ve bitkinin içerisinde 2.5 cm boylarında küçük kakao çekirdekleri bulunmaktadır. 
Kakao bitkisi en olgun hâline geldiğinde 35 cm boyuna ulaşır ve çiftçiler ağaçtan büyük kakao kabuklarını bıçakla keserek hasat ederler.

 

Kakao Bitkisinden Çikolata Nasıl Yapılır?

 

Kakao çikolatanın en önemli maddesidir. Kahve çekirdeği nasıl kahve için önemliyse, kakao da çikolata için o kadar önemlidir. Kakao çekirdeği 16. yüzyılda İspanya’ya tanıtılmış, ilk çikolata 1819’da İsviçre’de yapılmış ve 1875’te sütlü çikolata icat edilmiştir. 
Kakao bitkisi tohumları, yapışkan ve de tadı çok tatlı olan tohumlardır. Bitki tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozundan çikolata yapılır. Kakao bitkisinin özü çikolatanın gerçek üretimi için kullanılmaz, sadece çekirdekler konu ile ilgilidir. Kakao bitkisinin içlerinde 25-40 kakao çekirdeği vardır. İki farklı çeşit kakao çekirdeği vardır; 
Flavor Çekirdekleri: Aromatik çekirdeklerdir. Fevkalade üstün bir çikolata tadı oluşturan çekirdeklerdir. Miktarları sınırlı olup, çok aranan ve pahalı çekirdeklerdir.
Base Çekirdekleri: Base çekirdekleri güçlü bir tada ve çoğu durumlarda tanenden ileri gelen bir acılığa sahiptir. Bunlar daha kolay bulunabilen ve nispeten ucuz çekirdeklerdir.
Kakao bitkisinin çikolata haline geliş serüvenini şu şekildedir;

Çiftçiler, kakao bitkisini kabuğundan ayırır ve kutulara kapatarak yerleştirir. Fermantasyon burada başlar. Şeker mayalanmaya başlar, çekirdekte çeşitli işlemler yapılır bu işlemler sırasıyla şöyledir;

 

  • Fermantasyon sonucunda, çekirdeğe yapışık mukus ve meyve eti çekirdekten ayrılır.
  • Küflenmeyi önlemek için çekirdekler güneşte ya da kurutma makinelerinde kurutulur. Kurutma işlemine nem içeriği %7’ye ininceye kadar devam edilir.
  • Fermente olmuş ve kurutulmuş kakao çekirdekleri temizleme işlemine tabi tutulur. Çekirdekler taş, toprak, metal parçaları, çubuk ve dal parçaları ile diğer yabancı materyallerden arındırılır.
  • Bu aşamadan sonra kavurma aşaması başlar.  Kavrulmuş çekirdekler, kavrulma derecelerine göre az kavrulmuş, tam kavrulmuş ya da orta derecede kavrulmuş olarak nitelendirilir. Çoğu kakao tozları tam kavrulmuş çekirdeklerden üretilirler. 
  • Kavurmada yüksek sıcaklık uygulanan çekirdekler kabuk kırma işleminden önce soğutulur ve kabuk kırıcıya sevk edilir.
  • Öğütme sonucu oluşan ürün, yağ ve yağlı zerreciklerden oluşan akışkan karakterlidir ve buna “çikolata likörü” ya da “acı çikolata” ya da “kakao kitlesi” adı verilir. 
  • Çikolata liköründen çıkarılan yağa kakao yağı adı verilir. Kakao yağı başlıca linoleik, oleik, palmitik ve stearik asitlerin gliserolle oluşturdukları trigliseritlerden oluşan polimorfik bir yağdır.  Kakao yağı çikolataya kendine özgü tadını veren maddedir.
  • Kakao kitlesi ve kakao yağı şeker ilave edilerek karıştırılır ve çikolata oluşturulur ve ardından yuvarlanır.
  • Konçlama sırasında kütle sirküle edilir, acı tadını kaybeder ve bükülebilir hale gelir.
  • Kütle artık kalıplara doldurulur, soğur ve kalıptan çıktıktan sonra bitmiş tablet karşımızdadır.

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

Sütlü çikolata nedir?

Kuruyemişli Çikolata: Çikolatanın En Besleyici Hâli

Bitter çikolata nedir?

 

Etiketler: Kakao bitkisi
Mart 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR