Kakao Bitkisi ile İlgili Bilmedikleriniz
Kakao bitkisi tropikal bölgelerde, özellikle Güney Afrika ve Güney Amerika'da bulunabilir. Bu bitkinin tohumlarının terkibinde “Teobromin” denilen alkaloid vardır. Bu madde uyarıcıdır. Ayrıca bu bitkinin tohumlarından kakao yağı çıkarılır. Kakao bitkisi kozmetik sanayiinde ve eczacılık sektöründe kullanılır.
Kakao bitkisinin içinde, güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum; az miktarda kalsiyum tuz, demir zerreleri, A vitamini, B1 vitamini, B2, D, ve E vitamini ve kafein bulunur. Bunların pek çoğu çikolatayı sağlık açısından faydalı kılan besleyici maddelerdir.
Kakao Bitkisi Meyve Midir?
Kakao bitkisi altı aylık olunca meyvelerin ağırlığı 200–1000 grama ulaşır. Meyvelerin yüzeyi önceleri yeşildir, 6 aydan sonra olgunlaşır ve kahverengimsi sarı veya kırmızımsı, morumsu bir renk alır. Meyve kabuklarının şekli, yüzeyi ve rengi kakao ağacının türüne göre değişiklik gösterir.
Elma ağacı büyüklüğündeki kakao bitkisi, meyveyi gövdeye yakın veya daha kalın dallara taşır. Meyve başına yaklaşık 20-60 tohum bulunabilir ve bitkinin içerisinde 2.5 cm boylarında küçük kakao çekirdekleri bulunmaktadır.
Kakao bitkisi en olgun hâline geldiğinde 35 cm boyuna ulaşır ve çiftçiler ağaçtan büyük kakao kabuklarını bıçakla keserek hasat ederler.