Çikolata Bozulur mu? Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir mi?

Çikolata Bozulur mu? Çikolatanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir mi?

Aztekler tarafından kakao çekirdeğinin su ile karıştırılmasıyla ortaya çıkmış olan sıcak çikolata, stresi alması ve mutluluk vermesi gibi sebeplerle en çok tercih edilen atıştırmalık konumuna geçti. Başta, geleneksel bir içecek olarak içilmeye başlamış olmasına rağmen yıllar içinde seri üretime geçilerek dünyanın en popüler yiyeceklerinden biri oldu. Tatlı ve pasta yapımında kullanılarak, evlerde günlük yemek, atıştırmalık şeklinde tüketilerek ya da hediyelik çikolata olarak hayata eşlik etmeye başladı. Günümüzde sütlü, bitter ve beyaz olmak üzere üç farklı çeşidi üretilen çikolataların içeriğine fındık, fıstık gibi kuruyemişler de eklenerek lezzeti artırılıyor.

Gerçek çikolata, %100 kakaodan oluşur. Ancak çikolata, lezzetini artırmak için içine %100 kakao yerine genellikle süt, yağ, şeker ve yapay aroma vericiler eklenerek farklı içeriklerle piyasaya sunulur. Bu durumda çikolatanın raf ömrü kısalır ve paketi açılan çikolatanın bozulma ihtimali ortaya çıkar. Bu yüzden özellikle pastacılık işi ile uğraşıp çok fazla çikolata alan kişiler “çikolata bozulur mu?” sorusuna cevap arar. Çikolataların neden bozulduğunu, tarihi geçmiş çikolataları yiyip yiyemeyeceğinizi ve bozuk çikolata yediğiniz takdirde neler yapabileceğinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Çikolata Neden Bozulur? 

Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır. Raf ömrünün yanında uygun koşullar sağlanmadığı sürece çikolataların bozulma süreleri de kısalabilir. Raftan alınan çikolatalar için uygun saklama koşulları sağlanmazsa çikolata hızı bir şekilde bozulacaktır. Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız. Evinizde ambalajı açılmış çikolata bulursanız kokusundan ya da görünüşünden bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.

Eğer aldığınız bir çikolata üzerinde beyazlama varsa çikolatanız henüz bozulmamıştır. Beyazlamış çikolata, kakao yağının eriyerek çikolatanın üzerine çıkmasıyla oluşur. Bu durumda beyazlamış çikolata yenir mi? sorusunun cevabı da ortaya çıkmış oluyor. Beyazlamış olan çikolatanın düşünüldüğünün aksine sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Ama çikolatanızı yediğinizde tadında acılaşma hissediyorsanız ya da yediğinizde hiçbir tat alamıyorsanız, kokusunda farklılık hissediyorsanız bozulduğunu anlatabilirsiniz. Özetle çikolatanızın bozulduğunu sadece görünüşüyle değil tadından ve kokusundan anlayabilirsiniz. Bozulan çikolatanın sağlığınıza zarar verebileceğini de unutmayın. Çikolatanızın tadından, kokusundan ya da görünüşünden dolayı bozuk olduğundan şüpheleniyorsanız küçük bir miktarda tadabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun tüm çikolataları paketlerin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar tüketmeniz en iyi yoldur.

Sıcak ve Nemin Çikolataya Etkisi Nedir? 

Çikolataların raf ömrü dışında bozulmalarına sebep olan en temel faktörler sıcaklık ve nemdir. Tüm çikolatalar, uygun ısı ve nemde muhafaza edilmelidir. Bu yiyecek için uygun olan saklanma koşulları, fazla nemli olmayan ve ısısı 22-24 derece olan bir ortamdır. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında çikolata sıcakta bozulur mu? diye düşünülmekte ve araştırmalar yapılmaktadır. Nemin ve sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında uygun saklama koşulları sağlanamayan çikolatalar bozulabilir. Herhangi bir bozulma hissetmezseniz bile nemin ve sıcağın çikolatanın lezzetini doğrudan etkilediğini görürsünüz.

Ambalajı açılmış çikolatalar neme ve ısıya maruz bırakılmadan sıkıca sarıldıktan sonra uygun saklanma koşulları oluşturulmalıdır. Çikolata saklanması en ideal koşullar, kuru ve karanlık ortamlar olmasına rağmen sıcak iklime sahip bölgelerde bu ortam oluşturulamayacağı için buzdolabında saklanma önerilebilir. Ama çikolata yapısı gereği kokuları hızlıca hapsedeceğinden buzdolabında saklanma yapılacağında ambalajına ya da buzdolabı poşetine sıkıca sarılmalı, nem ve koku gibi dış etkenlerden korunmalıdır. Bunun yanında buzlukta daha uzun süre saklama yapılabilir. Ama buzluktan bir kez çıkarıldığında hepsi tüketilmeli, tekrar dondurma yapılmamalıdır. Uzun süre buzdolabında kalan çikolatalarda da beyazlaşma görüleceğini söylemek gerekir. Bu beyazlık, çikolatanın lezzetini yitirmesine neden olacaktır.

Bozuk Çikolata Yenirse Ne Olur? 

Yüksek ya da düşük sıcaklık, nemli ortamlar gibi uygun olmayan koşullarda ya da ambalajı açık olarak saklanan paketlerdeki çikolataların bir noktadan sonra bozulacağından bahsettik. Peki bozuk çikolata yemek neden zararlı? Her besin ürününde olduğu gibi bozulmuş bir çikolatayı da tüketmek sağlık açısından zararlıdır. Özellikle çocuklar için çok ağır gıda zehirlenmelerine yol açtığı bilinen bir gerçektir. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmelerine yol açabilir ama çocuklardaki etkileri kadar büyük olmamakla birlikte kusma ve ishalle atlatılabilir. Bu yüzden görünüşünde ve kokusunda farklılık, tadında acılaşma olan çikolataların tüketilmemesi gereklidir.

Evde saklama koşullarınızı uygun şekilde gerçekleştirmeden önce, çikolatayı satın alma aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğu unutulmamalıdır. Çikolata satın alırken ambalajı yırtılmış, zarar görmüş ürünlerin alınmaması gerekir. Rafta güneş ışığına maruz kalan çikolatalar için eriyip bozulma ihtimali olduğundan satın alma sırasında çikolatanın rafta durduğu yere dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihi kontrol etmek ve en uzun son kullanma tarihine sahip olan ürünü almak da önemlidir. Bunların dışında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise bilinmeyen markalar yerine içeriğinden emin olduğunuz markalardan alışveriş yapmalısınız. 25 yıldır, Türkiye’nin 70’i aşkın şehrinde ve 22 ülkeye ihraç ettiği Bolçi çikolata çeşitleri arasından seçim yaparak lezzetli ve taze çikolatanın tadına varabilirsiniz.

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Çikolata Zararlı mı? 

Çikolata, uygun saklama koşullarında muhafaza edilse bile her ürün gibi bir son kullanma tarihi vardır. Tarihi geçmiş çikolata yenir mi?” diye düşünebilirsiniz. Uygun koşullarda saklandığı takdirde son kullanma tarihi geçse bile tüketilebilir. Yine de tarihi geçmiş çikolataların tüketilmesi asla önerilmez.

Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir mi? 

Çikolata uzun raf ömrüne sahip olmasına rağmen, üzerinde bir son kullanma tarihi vardır. Çikolata üzerinde tarih olmasının sebebi diğer ürünlerden biraz farklı olarak bozulmadan tüketilmesini ifade etmez. Daha çok çikolatanın yenmesi için en iyi kalitede olduğu tarih aralığını ifade eder. Çikolata üzerindeki tarihten sonra geçen her günde çikolatanın kalitesi ve tazeliği azalacaktır. Tarihe dikkat ederek çikolatanın en lezzetli olduğu süreçler ile ilgili bilgiler alınabilmesi mümkündür. Son kullanma tarihi geçmiş olan çikolataların tadında ufak bir kayıp oluşabilir, kalitesi düşebilir, kırılıp ufalanabilir ya da beyazlama olabilir. Tadındaki değişikliklere rağmen, yenmesi sağlık açısından sorun oluşturmayabilir. Ancak, bunun hiçbir garantisi yok.

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

Beyazlamış Çikolata Yenir Mi?

Çikolata Saklama Koşulları ve Altın Tüyolar

Çikolata Kalori & Besin Değerleri

 

 

Etiketler: Çikolata Bozulur mu? Çikolatanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tarihi Geçmiş Çikolata Yenir mi?
Şubat 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR