Çikolata Kalori & Besin Değerleri

Çikolata Kalori & Besin Değerleri

Sağlıklı çikolatalar; kakao oranı yüksek, doğal tatlandırıcılarla yapılan, trans yağ içermeyen, katkı maddesi kullanılmayan ve kaliteli malzemelerle hazırlanan çikolatalardır. Bu tür çikolatalar, düşük şeker içeriği ve yüksek kakao oranı sayesinde daha sağlıklıdır. Çikolata besin değeri, türüne ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir dilim (28 gram) sütlü çikolata aşağı yukarı 150 kalori iken bir dilim (28 gram) kaliteli bitter çikolata yaklaşık olarak 120 kalori içerir. Sağlıklı çikolatalar, yüksek kakao oranı sayesinde antioksidanlar ve flavonoidler gibi sağlıklı bileşenler içerir. Bu bileşenler; kan basıncını düşürmeye, kalp sağlığını korumaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilirler. Sağlıklı çikolata markaları, genellikle düşük şeker içeriği ile öne çıkar. Bu tür çikolataların şeker miktarı, doğal tatlandırıcılar kullanılarak belirlenir. Tüm bunların yanı sıra içerdiği zararsız ve kaliteli gıda maddeleri ve faydalı besinlerden dolayı aşırı çikolata tüketimi tavsiye edilmez.

Çeşitli Popüler Çikolataların Besin Değerleri

Tüm dünyada tüketilen en popüler tatlı atıştırmalıklardan biri olan çikolata, doğru tercihler tüketildiğinde faydalı etkiler sağlayabilir ve yanlış tüketimde bir o kadar zararlı sonuçlar doğurabilir. Sağlıklı bir çikolata, kalori ihtiyacınıza doğru elementlerle karşılık verir. “Çikolata, karbonhidrat mıdır?” sorusunun cevabı tüketilen çikolatanın üretim sürecine ve ham maddelerine bağlıdır. Karbonhidratlar, yararlı ve zararlı nitelikte olabilir. Elbette doğal yollarla üretilen çikolatalar, yararlı karbonhidratlar sağlayabilir. Örneğin bitter çikolata, yapımında kullanılan gıda maddelerine bağlı olarak çok faydalı bir besin kaynağı olarak görülür. Sütlü ve beyaz çikolatalar ise süt ve bitter çikolataya göre yüksek miktarda kakao yağı bulundurdukları için besin değeri yönünden daha zengindir. Ancak seçkin ve güvenilir markalardan temin edilen kaliteli çikolatalar, doğru oranda tüketilirse sağlıklı tatlı seçeneği hâline gelebilir. Çikolata, her ne kadar içeriği, çeşidi ve tüketim miktarı zarar ve faydalarında belirleyici olsa da özellikle bitter çikolata;sağlık açısından en yararlı çikolata çeşidi olarak kabul edilir.

En Sağlıklı Seçenek Olan Bitter Çikolatanın Besin Değerleri 

Bitter çikolata kalori oranı, diğer çikolata çeşitlerine göre daha düşüktür. Yağ ve karbonhidrat açısından makul oranlara sahip bitter çikolata, sağlıklı yağ asitleri içerir ve şeker miktarı diğer çikolata çeşitlerine göre daha azdır. Ayrıca lif açısından zengin olmasıyla beraber tokluk hissini artırabilir. Mineral ve vitamin açısından diğer çikolata çeşitlerine göre daha zengindir. Magnezyum, demir, bakır, manganez, potasyum ve fosfor gibi mineraller içerir. Ayrıca bitter çikolata besin değeri incelendiğinde bu çikolata; A, B1, B2, D ve E gibi vitaminler de barındırır. Yapımında kullanılan yüksek kakao miktarı sayesinde vücuda antioksidan ve flavonoidler kazandırır. Antioksidanlar, vücutta hücre hasarı ve kaybına neden olabilecek olası durumları engeller. Flavonoidler ise beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca kan damarlarını genişleterek kan akışına fayda sağlar ve kan basıncını düzenler.

100 gram bitter çikolatanın içerdiği besin değerleri şunlardır:

  • Kalori: 600 kcal.
  • Protein: 5 gram.
  • Yağ: 43 gram.
  • Karbonhidrat: 36 gram.
  • Lif: 11 gram.

En Çok Tüketilen Sütlü Çikolatanın Besin Değerleri 

Sütlü çikolata, yüksek kalori içeriği sayesinde hızlı bir enerji kaynağı seçeneği olarak öne çıkar. Bilinçli ve sağlıklı bir tüketim için çikolatanın içindeki gıda maddesinin kalitesi, ham maddenin doğallığı ve içerdiği kakao miktarı gibi bilgilere sahip olmak gerekir. Sütlü çikolatanın kalori oranı oldukça yüksektir. 100 gram sütlü çikolata, yaklaşık olarak 535 kalori içerir. Ayrıca sütlü çikolata, yüksek oranda yağ ve karbonhidrat bulundurur. Yeterli miktarda tüketmeniz herhangi bir olumsuz süreç doğurmaz. Bayram çikolataları, ikramlık çikolatalar ve çeşitli madlen çikolata çeşitleri; boyutları itibariyle tane bazında daha düşük kalori miktarı içerebilir. Elbette çikolatanın kaliteli olması da hayli önemlidir. Aksi takdirde tüm besin değerleri zararlı gıda maddelerine dönüşebilir. Sütlü çikolatanın antioksidan ve flavonoid içeriği, diğer çikolata çeşitlerine göre daha düşüktür. Bu durum, yapımında süt kullanılması ve kakao oranının diğer çikolata çeşitlerine göre daha düşük olmasından kaynaklanır. İçeriğindeki triptofan adı verilen bir aminoasit nedeniyle stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Triptofan, serotonin adı verilen bir nörotransmitterlerin üretimine katkıda bulunarak insanların daha iyi ve mutlu hissetmelerine yardımcı olur. Kaliteli ve gerçek çikolatalar, kalsiyum açısından zengin tatlı seçeneklerdir. 100 gram sütlü çikolatanın içerdiği besin değeri tablosu şu şekilde sıralanabilir:

  • 100 gram süt çikolatası, yaklaşık 530-550 kalori içerir.
  • Protein: 8 gram.
  • Yağ: 30 gram.
  • Karbonhidrat: 57 gram.
  • Lif: 2 gram.
  • Şeker: 52 gram.

Yoğun Lezzetli Beyaz Çikolatanın Besin Değerleri 

Beyaz çikolata, kakao kullanılmadan süt ve şekerle üretildiği için diğer çikolatalara göre daha yüksek besin değerlerine sahiptir. Bu yüzden gereğinden fazla tüketildiğinde tehlikeli ve zararlı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Ana bileşenlerinden biri süt olan beyaz çikolata, diğer çikolata çeşitlerine oranla kalsiyum açısından daha zengindir.

100 gram beyaz çikolatanın içerdiği besin değeri oranları şöyledir:

  • Kalori: 547.
  • Yağ: 30 gram.
  • Doymuş Yağ: 18 gram.
  • Karbonhidrat: 59 gram.
  • Şeker: 59 gram.
  • Protein: 7 gram.
  • Lif: 0,2 gram.

Hepimizin Severek Tükettiği Çikolatanın İçeriğinde Neler Bulunur? 

“Çikolatanın içinde ne var, ana bileşenler nelerdir?” gibi merak edilen soruların cevabı; kakao, şeker, süt, kakao yağı ve vanilya aroması şeklinde verilebilir. Kakao tohumları, birçok faydalı bileşen içeren doğal bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca çikolata; flavonoidler, epikateşinler, kateşinler, polifenoller gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Bunun yanı sıra kakao tohumları, magnezyum, demir, çinko, bakır, manganez, selenyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller de içerir. Şeker, çikolatanın tatlandırıcı bileşenidir ve çikolata üretiminde farklı şeker türleri kullanılabilir. Ancak kaliteli çikolata yapan üreticiler, doğal tatlandırıcılar kullanır. Bitter çikolatalar, daha az şeker içerirken sütlü ve beyaz çikolatalar; daha fazla şeker içerir. Sütlü çikolataların ana bileşenlerinden biri, adından da anlaşılacağı üzere süttür. Kullanılacak kaliteli ve doğal sütler çikolatanın tadına olumlu yönde etki eder.

Çikolata yapımında kullanılan bir diğer bileşen, yağdır. Bu yağlar genellikle kakao çekirdeğinden elde edilir ve çikolatanın lezzeti, dokusu ve görünümünde belirleyici rol oynar. Bazı çikolata üreticileri, kakao yağı yerine bitkisel yağlar kullanabilir. Bunun yanı sıra vanilya aroması, çikolatanın lezzetini arttırmak ve doğal tatlılık hissi oluşturmak amacıyla kullanılan bir diğer bileşendir. Kaliteli bir çikolata elde etmek için vanilyanın olabilecek en doğal hâli kullanılmalıdır. Ayrıca tüketilen “Çikolata kaç kalori?” sorusu ve besin değeri oranları gibi konularda bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

Düşük Kalorili Çikolatalar Nasıl Üretilir? 

Düşük kalorili çikolatalar, daha az yağ ve şeker bileşeni içerir. Zararlı oranlar içeren ve kalitesiz maddelerden üretilen çikolatalara göre oluşabilecek olumsuz etkileri azaltmak ve lezzeti arttırmak amacıyla üretilir. Bu çikolatalarda şeker yerine, düşük kalorili ve doğal tatlandırıcılar kullanılarak kalori içeriği azaltılabilir. “100 gram çikolata kaç kalori?” diye düşünüldüğünde ortalama cevap 550-650 civarı olacaktır. Doğal tatlandırıcılardan, kaliteli ham maddeden ve doğal kakaodan elde edilen çikolatalarda bu oran nispeten daha düşüktür. Kalitesiz çikolata tüketiminde tehlikeli olabilecek karbonhidrat, yağ ve şeker gibi gıda maddeleri vücudunuza zarar verebilir. Doğal üretim yöntemleri kullanılarak beğeniye sunulan çikolatalar, bu gıda maddelerinin faydalı özelliklerini beraberinde getirir.

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir: 

Kuruyemişli Çikolata: Çikolatanın En Besleyici Hâli

Çikolatanın Faydaları

Çikolatanın Hafızaya etkisi var mı?

 

 

Etiketler: Çikolata Kalori & Besin Değerleri
Şubat 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR