Çikolatanın Faydaları

Çikolatanın Faydaları

Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

 

Tadının mükemmel olması ve kalorisinin yüksek olması nedeni ile çikolatanın zararlı olduğu düşünülmektedir. Ancak çikolatanın faydaları çok fazladır hem sağlığımız için önemliyken hem de psikolojik açıdan bir çok faydası vardır. Özellikle bitter çikolata dengeli bir ilişkiye başlamak veya yaratmak, genel sağlığınız üzerinde önemli ölçüde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Biter çikolata güçlü antioksidanlar içerir. En faydalıları arasında epikateşin adı verilen bir flovonol bulunur. Flavonoller, iltihaplı savaşan ve serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruma sağlayan bitkilerden bulunan bileşiklerdir. Biraz çikolatanın faydalarından bahsetmek isterim.
Bağışıklık sistemini dengeler: Flavonoller, bağışıklık sisteminin aşırı hızlanmasını engeller ve serbest radikallere karşı savaşan hücrelerin neden olduğu bir dengesizlik olan ve birçok hastalığın ortak nedeni olan oksidatif stresi azaltır.
Diyabetle savaşır: Flavonoller, bağışıklık sisteminin aşırı hızlanmasını engeller ve serbest radikallere karşı savaşan hücrelerin neden olduğu bir dengesizlik olan ve birçok hastalığın ortak nedeni olan oksidatif stresi azaltır.
Beyin fonksiyonlarını iyileştirir: Bitter çikolatadaki flavonoller, daha iyi reaksiyon süresi, görsel-uzaysal farkındalık ve daha güçlü hafıza dahil olmak üzere beyin fonksiyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Atletik performansı artırır: Bitter çikolatadaki epikateşin, kandaki nitrik oksit üretimini artırır, bu da dolaşımı destekler ve orta derecede yoğun egzersiz yaparken sporcunun kullandığı oksijen miktarını azaltır. Bu, sporcunun egzersiz yoğunluğunu daha uzun süre korumasını sağlar.
Stresi azaltır: Bitter çikolata yiyen insanlar daha az stresli hissettiklerini bildirdiler ve araştırmacılar, bitter çikolata yedikten sonra stres hormonu kortizol düzeylerinin azaldığını doğruladı. Stres, kardiyovasküler hastalık için bir risk faktörü olduğundan, bu, bitter çikolatanın kalp sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili olabilir. 

 

Bilişsel Performansı Artırır

 

Çikolatanın faydalarından biri de günde iki fincan sıcak çikolata içmenin yaşlı yetişkinlerde beyin sağlığını korumaya ve hafıza problemlerini azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Kakao içeriği ne kadar yüksekse, çikolatanın içerdiği daha faydalı flavonoller. Araştırmada görülen faydaların çoğu, en az %70 kakao içeriğine sahip çikolata ile ilişkilidir. Araştırmacılar, sıcak çikolatanın faydalarından en önemli olanı beynin ihtiyaç duyulan bölgelerine kan akışını artırabileceğini bulmuşlardır. Başka bir laboratuvar çalışması, Lavado kakao özütünün Alzheimer hastalarında sinir yollarındaki hasarı azaltabileceğini veya önleyebileceğini göstermektedir. 
 

 

Felç Riskini %22 Azaltır

 

Çikolatanın faydalarından bir de 44.489 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya dayanarak, günde bir parça çikolata yiyenlerin felç geçirme ihtimalini %22 oranında azalttığını ifade edebilmemiz mümkündür.
 

 

Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

 

Çikolatanın faydalarından biri de kardiyovasküler hastalık riskini üçte bir oranında azaltmaya yardımcı olmaktadır. Ancak bu bilginin kesinliği ile ilgili araştırmalar yapılmaya devam etmektedir.  
 

 

Bitter Çikolata Metabolizmayı Hızlandırır

 

Çikolatanın faydalarından biri de bitter çikolatanın metabolizmayı hızlandırdığı ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Bu doğrultuda pek çok beslenme uzmanı diyet listelerinde çikolataya yer vermektedir. Sizde diyet sırasında birkaç parça bitter çikolata yemekten çekinmemelisiniz. Bitter çikolatanın sağlığa birçok faydası vardır ve kesinlikle dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir. Çikolatayı yaşam tarzınıza dahil etmenin birçok sağlıklı yolu var, bu yüzden sizin için neyin işe yaradığını bulun” diyor Vizthum.

 

Egzersize Yardımcı Olabilir

 

Epicatechin, bitter çikolatada bulunan başka bir flavonoldur. Kandaki nitrik oksit miktarını arttırır, bu da kan damarlarını ve arterleri genişletmeye yardımcı olur ve böylece kan basıncını düşürür. Vücut geliştiriciler, epikateşinin kas kütlesini artırmaya yardımcı olduğunu düşünmektedir.
Çikolata ile ilgili çalışmaların çoğunun ağırlıklı olarak bitter çikolataya odaklanmış olmasına rağmen, süt üreticileri bunun faydalı olabileceğini de hatırlatmayı unutmazlar çünkü bu tür çikolatalarda bitter çikolatadan çok daha fazla protein ve kalsiyum bulunur.
Elbette çikolata sonsuz yaşamın iksiri değildir ve bir de karanlık tarafı vardır. Birçok insan çok fazla yemenin kilo alımına, cilt problemlerine ve hatta migrene yol açabileceğini bilir. Bu nedenle uzmanlar, kendinizi birkaç parça yüksek kaliteli çikolata ile sınırlamanızı, bu zengin lezzetin tadını çıkarmanızı ve ağızda kalan tadın yeni yönlerini keşfetmenizi tavsiye ediyor. Çikolatanın faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için tükettiğiniz çikolata miktarına ve çikolata türüne dikkat etmelisiniz.  
 

 

 En Sağlıklı Çikolata Nasıl Seçilir

 

Çikolatanın faydalarından yararlanmak için çikolatayı nasıl seçmeliyiz biraz bundan bahsedeceğim. İşlenmemiş halde çikolata biraz acı ve asidiktir, bu nedenle birçok çikolata üreticisi pH seviyesini nötr seviyeye yükseltmek için şeker ve diğer dolgu maddeleri ekler. Dr. Clower, işlenmemiş veya çiğ çikolatanın (çiğ çikolata; Ham çikolata, esas olarak kavrulmamış kakao çekirdeklerinden üretilen çikolatadır.)  Sizin için daha iyi olduğunu söylüyor.
-Şekersiz çikolata yüzde 100 kakao içerir.
-Bitter çikolata yüzde 35 ila 99 kakao içerir.
-Sütlü çikolata en az yüzde 10 çikolata likörü içerir.
“Kakao yüzdesi ne kadar yüksek olursa, o kadar çok kakaoya sahip olabilirsiniz” diye açıklıyor. "Düşük kakaolu çikolatalar şeker ve dolgu maddeleri bakımından yüksektir, bu yüzden bunlar kesinlikle kaçınılması gereken şeylerdir."
 

Örneğin; Yüzde 85 kakao içeren bir çikolata, sütlü çikolata çeşitlerinden daha az şekere ve daha fazla kalp-sağlıklı kakao yağına sahiptir. Bonus olarak, daha zengin bitter çikolata genellikle daha tatmin edicidir, yani daha az yiyebilirsiniz.
 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

Çikolatanın Hafızaya etkisi var mı?

Çikolata Kalori & Besin Değerleri

Kuruyemişli Çikolata: Çikolatanın En Besleyici Hâli

 

Bizi İnstagram'dan TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

 

Etiketler: Çikolatanın Faydaları
Nisan 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR