Spordan Önce Çikolata Yenir mi?

Spordan Önce Çikolata Yenir mi?

Spor yapanlar çikolata tüketebilir mi sorusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Çikolata yemek genellikle insanlar için zararlı ve tercih edilmemesi gereken bir karbonhidrat ürün olarak düşünülmektedir. Bunun aksine spor öncesi çikolata yiyerek karbonhidrat seviyesinin artırmak enerjiyi arttırır ve sporda yardımcı olur. Çikolata, kas onarımına yardımcı olan antioksidanlar ve mineral içerir.

Fakat çikolata spor öncesi yağ oranından dolayı insülin değerinin artmasına sebep olarak zararlı etki yaratabilir. Yüksek kalori, şeker ve yağ içeriğinden dolayı sindirimi zorlaştırabilir.

Spor öncesi beslenmede genellikle az yağlı protein, sağlıklı yağlar barındıran sebze meyve tüketimi, tam buğday içeren ürünler daha fazla tercih edilmelidir.

Madlen çikolata gibi herkesin en beğendiği çikolataları Bolçi Çikolata sayesinde kolayca edinebilirsiniz.

Spordan Önce Bitter Çikolata Yemek

Bitter çikolata diğer çikolatalara oranla daha yüksek kakao miktarına sahip olduğundan spor öncesi bitter çikolata yemek, tüketmek diğer çikolata türlerine nazaran daha çok tercih edilir ve daha doğru bir seçim olur.

Çeşitli çalışmalar sonucu, bitter çikolatayı tüketmek pancar suyu tüketiminde vücutta gösterilen etkilerle aynı etkiyi yarattığı gözlemlenmiştir. Pancar suyu içerisinde nitrat oranı yüksektir. Bu oranın yüksekliği oksijen tüketimini azaltır, kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Bunun sonucu daha uzun süre aktif olmalarını sağlar.

Bisiklet sürüşlerinde, bitter çikolatanın kakao oranının yüksekliği sayesinde oksijen tüketimindeki azalmalar daha uzun menzil kat edildiği gözlemlenmiştir. Uzmanların tavsiyelerine göre, tüketilen çikolatanın renk koyuluğu ne kadar fazlaysa yani kakao yüzdesi ne kadar fazlaysa o kadar iyidir. Çikolatanın temel bileşimini oluşturan kakao, spor öncesi veya sonrasında da kullanılabilir. Kakaoyu kahveye, süte eklemek enerji seviyenizi arttırarak, ham maddesini kullanmanın gücüyle enerjinizi epeyce yükseltir. Düşük glisemik indeksi nedeniyle kan şekerini yavaş yükseltir ve insülin seviyelerini kontrol altında tutabilir.

Bitter çikolata tüketiminin spora faydası araştırıldığında, kaybedilen karbonhidratın yerine aldığı öngörülmüştür. Öncelikli karbonhidrat kaynağı buğdaygillerdir fakat yokluğunda farklı seçenek olarak tatlı ve kakao tüketimi yapılabilir.

Her sporcunun bitter çikolata tüketimi antrenman sıklığına, ağırlığına ve kendi vücut endeksine göre ayarlanmalıdır. Dilerseniz Bolçi bitter çikolata tercih edebilirsiniz. Bolu Çikolatası sayesinde arzu ettiğiniz tatlara kavuşabilirsiniz.

Spor Sonrası Çikolata Yemek

Spordan sonra, kaslarınızın enerji depoları boşalır ve kaslarda mikro hasarlar meydana gelir. Bu nedenle, kasların yeniden yapılanması ve enerji depolarının yeniden doldurulması için doğru beslenme oldukça önemlidir. Spor sonrası tüketilen çikolata kaybedilen enerji kazanımına yardımcı olur.

Spor sonrası çikolata tüketirken dikkatli olmak önemlidir. Çikolata, yüksek kalori, şeker ve yağ içerir ve fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilir. Ayrıca, şekerin hızlı emilimi nedeniyle insülin seviyeleri hızla yükselir, bu da vücudun yağ depolamasını artırabilir.

Spor sonrasında sütlü, beyaz çikolatalar yüksek şeker oranına sahip olduğundan dolayı içeriğinde antioksidan bulunan bitter çikolata tercih edilmesi daha uygun olur.

Çeşitli araştırmalar neticesinde bitter çikolatadan haz etmeyen kişilerin sütlü çikolatalı içecekleri tüketmenin sorun teşkil etmediği ön görülmüştür. Bu içeceklerin içerisindeki kalsiyum, karbonhidrat ve su sayesinde spor sonrası kaybedilen enerjinin geri kazanılmasında fayda sağlamaktadır.

Spordan Sonra Bitter Çikolata Yemek 

 Spor sonrası tüketilen bitter çikolata kaybettiğimiz enerjiyi geri almamızı sağlar. Bitter çikolata diğer çikolatalara oranla yüksek kakao içeriğinden dolayı, kakaonun antioksidan etkisinden dolayı spor sonrasında tercih edilebilir. Fakat bazı durumlarda insülün direncinin hızlı düşmesi ve yükselmesinden kaynaklı sorunlar olabilir.

Bu yüzden spor sonrasında eğer yemek yemek gerekiyorsa az yağlı protein, tam buğday ürünler meyve ve sebze tercihi yapmak daha faydalı olacaktır. Eğer elinizdeki tek alternatif çikolata yemek ise sütlü çikolata tercihi yerine bitter çikolata ve kakao içeren içecekler kullanabilirsiniz. Dilerseniz kuruyemişli çikolatalar ile ilgili detaylı bilgi de alabilirsiniz.

Bitter Çikolatanın Spora Faydaları Nelerdir? 

Çeşitli meyve ve sebzelerden tahıllardan, baklagillerden alabileceğimiz antioksidan değerini bitter çikolatadan da karşılayabiliriz. Bitter çikolatanın antioksidan içeriği, spor yaptıktan sonra oluşan serbest radikalleri yok ederek kas hasarının onarılmasına yardımcı olabilir. Kas onarımı yaparak spor sonrası oluşan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Çikolata içerisindeki yoğun kakao oranı spor performansını arttırarak, solunum fonksiyonlarını ve genel dayanıklılıklarını geliştirilmektedir. İçeriğinde flavonoid ve antioksidan, kalp damar ve beyin sağlığını korumaya da yardımcıdır. Spor öncesi sonrası ve belirli aralıklarla tüketilmesi tavsiye edilir. Bitter çikolata içerisinde bulunan magnezyum kas sağlığına fayda sağlar. Magnezyum eksikliğinde insan vücudunda kas ağrıları oluşur. Ağrı ve krampları önlemek için bitter çikolata tüketebilirsiniz.

Enerjinizi arttırarak, spor esnasında enerji tüketiminizi dengeler. Sade bitter çikolata içerdiği flavonoidler, stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Sporcuların stresi azaltarak performanslarını artırmaları mümkündür. Sizler de Bolçi çikolata çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

Kahve Yanı Çikolata: Alışkanlıkların En Tatlısı

Kuruyemişli Çikolata: Çikolatanın En Besleyici Hâli

Çikolata Kalori & Besin Değerleri

 

 

Etiketler: Spordan Önce Çikolata Yenir mi?
Mayıs 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR