Bayram Çikolatası Rehberi

Bayram Çikolatası Rehberi

İçinizin kıpır kıpır olduğu, sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz ve hoş zamanlar geçirdiğiniz bayramlar, Türk kültüründe önemli kültürel aktiviteler arasında yer alır. Bu konuda en önemli özel günler dini bayramlar olarak bilinir. Bayramların alt metindeki mesajı ve asıl anlamı sevdiklerinizle bir araya gelerek birlik ve beraberlik mesajı vermek olduğu için bu özel günler genel olarak insanların bir arada geçirdiği günler olarak kabul edilir.

Tüm bu anlamlar neticesinde özel günler için tatlı, çikolata gibi önemli ürünler öne çıkar. Tatlı yiyip tatlı konuşmak tüm kültürlerde yer edindiği gibi Türk kültüründe de kabul görmüş bir bakış açısıdır.  Bayram konusunda en önemli ürün ise bayram çikolatası olarak bilinir. Bu bayram ikramı alınırken de dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bayram çikolatası alınırken dikkat edilmesi gerekenler bu özel günlerin önemine binaen ortaya çıkan hususlardandır. Bayramlarda ikramlar ve ziyaretler bol olur. Herkes bayramını kutlamak için gelen misafirlerine en güzel ve kaliteli ikramlarını sunmak ister. Dolayısıyla bayram çikolatası alınırken de titizlikle seçim yapar ve dikkat edilmesi gereken konulara özen gösterir. Peki, bayramlarda tercih edilebilecek bayram çikolata çeşitleri nelerdir? Lezzetini ve kalitesi için bayram çikolataları nasıl saklanmalıdır? İşte, en doğru bayram çikolatası seçimi için bilmeniz gerekenler!

Bayram Çikolata Çeşitleri Nelerdir? 

Bireyler bayram çikolatası alışverişi yaparken kaliteli çikolatayı belli eden özelliklere dikkat etmelidir. Kaliteli çikolatanın ilk önemli özelliği parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmasıdır. Bu özellikleri sahip bir bayram çikolatası seçmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Kaliteli bir bayram çikolatası parlak ve pürüzsüz bir görünümün yanında kırıldığında içyapıları ağaç kabuğuna benzer. Kakao yağının otuz dört derecede eridiğini de belirtmek gerekir. Bu nedenle kaliteli çikolatanın çabuk erimesi kaliteli kakao çekirdeklerinin kullanıldığını bize gösterecektir. Ancak bu grupta değerlendirilecek çikolatanın kokusunun da dengelenmesi gerekir. Bunun yanında bayram çikolatanızın kalitesini değerlendirirken kırıldığında çıkardığı sese dikkat etmelisiniz. Kakao yağının yapısındaki kristaller kırıldığında belirgin bir ses çıkarır. Bu çikolatanın kaliteli olduğunu gösterir. Tüm bu özelliklere dikkat ettikten sonra tercih edebileceğiniz birçok bayram çikolatası çeşidi olduğunu da unutmamalısınız. Çikolata çeşitleri kullanılan malzemelere ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Her çikolata türü için farklı kategoriler oluşturulur. Şık hediyelik olarak tek tek paketlenen ya da servis kutularında bulunan çikolatalar en sevilen tatlılardan biridir. Zengin kakao aromasının hissedildiği geniş çikolata çeşitleriyle herkesi kendine hayran bırakır. Çikolata çeşitleri denilince ise bitter çikolata, bademli çikolata, sütlü çikolata, bademli çikolata gibi birçok çeşit söz konusu olabilir. Bunun yanında meyve bazlı çikolatalar da tercih edilebilir. Çikolata tercihinde bulunurken dikkat etmeniz gereken temel nokta kendiniz için bir bayram çikolatası seçiyorsanız damak zevkiniz, bayram çikolatası hediye tercihinde bulunuyorsanız hediye edeceğiniz kişilerin çikolata zevki olmalıdır. Damak tadınıza göre en doğru bayram çikolatası seçimini gerçekleştirmeniz mümkündür.

Eski Bayram Çikolataları

Bayramların yanında rutin günlerde de sıklıkla tüketilen çikolatanın tarihi 4000 yıl öncesine dayanıyor. Şimdiki Meksika'da yaşayan Olmec uygarlığından bilinen bu özel ürün, Orta Amerika'nın tropikal ormanlarında yetişen kakao ağacına dayanıyor. Olmekler, Mayalar ve Aztekler gibi Orta Amerika uygarlıkları bu içeceğin enerjisine değer veriyor ve onu içenlere uğur getireceğine inanıyorlardı. Herkese verilmeyen bu madde, soylular ve hükümdarlar tarafından tüketiliyor ve aynı zamanda afrodizyak olarak da kullanılıyordu. Günümüzdeki hali Avrupa kolonilerinde başlayan çikolata hızla Fransa, İngiltere ve diğer ülkelere yayılmıştır. Zaman içerisinde ve gelişen teknoloji ışığında çikolata herkesin ulaşabildiği bir ürün haline gelmiştir. 19. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'na da tanıtılan çikolata geleneksel Osmanlı tatlılarının yanında yerini almış ve farklı bir lezzet olarak tüketilmeye başlanmıştır. Eski bayram çikolataları hem çikolata bazlı ürünler hem de bayram şekerleri olarak karşımıza çıkar. Bu tercih noktasında damak tadı oldukça etkilidir. Öyle ki eski bayram çikolataları yalnızca ikram noktasında değil kültürle ögeler noktasında da yer edinmiştir. Çocukların bayramlarda şeker ve çikolata toplamak için kapı kapı dolaşıp bayram kutlamaları zaman içerisinde bir gelenek haline gelmiş ve bayramların vazgeçilmez bir rutini olmuştur.

Bayram Şekeri Çikolata 

Bayramlar herkesin mutlu uyanma, sabahları sevdikleriniz eşliğinde leziz bir kahvaltı yapma, akşam misafirlerle leziz yemekler pişirme, çocuklara şeker toplama ve daha birçok sevinci paylaşma zamanıdır. Geçmişten günümüze kadar uzanan bu kültürel ögeler bayramların temelini oluşturur. Tüm bu özelliklerin yanında misafirlerinize ikram edeceğiniz bayram çikolatası bayramın vazgeçilmez bir sembolüdür. Bayram çikolatası seçerken çikolatanın türü ve kalitesinin yanında bazı püf noktalara da dikkat etmelisiniz. Bu detaylar Bayram çikolatasının nasıl saklanacağı ve bayram çikolatasının fiyatları gibi merak edilen konulardır.

Bayram Çikolatası Nasıl Saklanır? 

Çikolatanın kalitesini muhafaza etmesi açısında dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de bayram çikolatasının nasıl saklanacağıdır. Kaliteli bir çikolata ve şekerleme için üretim aşamasında izlenen yöntem çok önemlidir. Bir ürünün tadı söz konusu olduğunda, tüketicinin saklama koşulları da eşit derecede önem kazanır. Bayram şekeri çikolata 30 derecenin altında, oda sıcaklığında, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Çikolata ambalajı, ürünün güzelliğini ve yeme deneyimini korumada önemli bir unsurdur. Ambalaj kapatılmalı ve hava ve ışığa maruz kalmaması için ürünü iyice sarmalıdır. Çikolatanın yüzeyinin parlak, pürüzsüz olması ve ağızda kolayca erimesi önemlidir. Kakao yağı oldukça kolay bozulan bir yapıya sahip bir maddedir. Bu sebeple çikolataların doğru sıcaklığa sahip bir ortamda tutulması gerekir.

Bayram Çikolatası Fiyatları

Bayram çikolatası fiyatları söz konusu olduğunda çikolatanın kalitesinden, bayram çikolata markaları tercihine, türünden, kutusuna kadar birçok madde etkili olabilir. Çikolata paketlerine bakıldığında özel olarak hazırlanan bu ürünler arasında kalp şeklinde çikolata kutuları ve ürünleri özel bir yer tutar. Farklı renkteki ürünlerle paketlenen ve karıştırılan çikolata paket çeşitleri, ahşap, gümüş veya çeşitli metal kutularda çok şık ve ışıltılı hediyeler oluyor. İster hediye paketinde ister günlük tüketim için çikolata fiyatları marka, çeşit ve kaliteye göre farklı fiyat seçenekleri sunar. Siz de tüm bu seçenekler arasında bütçenize en uygun bayram çikolatası tercihinde bulunabilirsiniz. Özellikle bayramlarda ve özel günlerde kampanya ve indirimleri takip ederek çok daha uygun fiyatlı bir bayram çikolatası da satın alabilirsiniz.

Bayram Çikolatası Kalorileri 

Bayram dönemlerinde en sık sorulan sorulanlardan birisi de bayram çikolatası kalori bilgisi ve çikolatanın kilo aldırıp aldırmayacağıdır. Bu sorulara cevap bulmak için Öncelikle, bir parça kutlama çikolatasında kaç kalori olduğunu bilmelisiniz. Bir bayram çikolatası ortalama 60 kalori içerir. Bu oran çikolatanı türüne göre düşüp yükselebilir fakat genel anlamda bayram çikolatası düşük kalorili yiyecekler grubuna aittir. Fakat yine de dozunda tüketilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır.

 

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

Bayramın Vazgeçilmezi: Badem Şekeri

Nostaljik Çikolatalar

İftar Tatlıları

 

 

 

Etiketler: Bayram Çikolatası Rehberi
Nisan 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR