Çikolatanın Tarihçesi

Çikolatanın tarihi

Çikolatayı İlk Kim Yedi?

 

Çikolatanın tarihçesi aslında çok eskilere dayanmaktadır. Birçok modern tarihçi çikolatanın yaklaşık 2000 yıldır var olduğunu tahmin ediyor, ancak son araştırmalar çikolatanın daha da eski olabileceğini gösteriyor.
Kakaonun da ne zaman keşfedildiği tam olarak belli değil. Amerikan Kızılderilileri Ulusal Müzesi'nin kültürel sanatlar küratörü Hayes Lavis'e göre, çikolata ve çayda bulunan uyarıcı bir bileşik olan teobromin izleriyle, MÖ 1500 yıllarından kalma antik Olmec kapları ve kapları keşfedildi.
Olmeclerin tören içeceği yapmak için kakao kullandığı düşünülüyor. Bununla birlikte, yazılı bir tarih tutmadıkları için, karışımlarında kakao çekirdekleri mi yoksa sadece kakao kabuğunun posası mı kullandıkları konusunda görüşler farklıdır.
Çikolatanın tarihçesi araştıran Etimologlara göre çikolata kelimesinin kökeninin; Azteklerde kakao çekirdeklerinden demlenmiş acı bir içecek anlamına gelen "xocoatl" ‘dan geldiğini düşünmektedir. Kakao ağacının Latince adı “Theobroma cacao” ise, "tanrıların yemeği" anlamına gelir.
Bu doğrultuda çikolatanın tarihçesi ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik. Şimdi gelin çikolatanın tarihçesi ile ilgili tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

 

Çikolata Nereden Geliyor?

 

Çikolata bugün elinize ulaşmak için çok çeşitli yolculuklar geçirdi.

 

Her Şey Latin Amerika’da Başladı

 

Çikolatanın tarihçesi 4.000 sene önce; ilk kakao bitkisinin bulunduğu günümüz Meksika’sı olan eski Mezoamerika’da başladı.Yüzyıllar sonra çikolata Mayalar tarafından, kavrulmuş ve öğütülmüş kakao tohumlarının biber, su ve mısır unu ile karıştırılmasından yapılan bir tanrıların içeceği olarak övüldü. 
15. yüzyılda Aztekler kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullandılar. Çikolatanın tanrı Quetzalcoatl'ın bir hediyesi olduğuna inandılar ve onu serinletici bir içecek olarak, afrodizyak ve hatta savaşa hazırlanmak için içtiler.

 

Çikolata İspanya'ya Ulaşıyor

 

Çikolatanın İspanya'ya ne zaman geldiğini kimse kesin olarak bilmemekle birlikte bununla ilgili efsaneler mevcut. Efsaneye göre kâşif Cortes’e; Amerika’ya altın ve zenginlik için yaptığı bir seferde, Aztek İmparatoru tarafından bir fincan kakao verildi.  
Cortes 1528 yılında vatanına döndüğünde kakaoyu ülkesine tanıttı. Kakaonun hala bir içecek olarak kullanıldığı İspanya’da bu dönemde insanlar, kakaonun acı tadını tatlandırmak için şeker ve bal ile karıştırdı. Çikolata, zenginler arasında hızla yayıldı. Katolik rahipler çikolatayı sevdi ve dini uygulamalara yardımcı olmak için içerdi.

 

Çikolata Avrupa'ya Sıçrıyor

 

Çikolata İspanya’da bir sır gibi çok uzun bir süre kaldıktan sonra zamanla komşu Fransa’ya ve ardından Avrupa’nın diğer ülkelerine ulaştı.
Bu ilgi Avrupa'ya yayıldıkça, birçok ülke ekvator boyunca ülkelerde kendi kakao tarlalarını kurdu.

 

Çikolata Devrimi

 


Çikolata, Avrupa aristokrasisi arasında son derece popüler olmaya devam etti. Kraliyet ailesi ve üst sınıflar, çikolatayı sağlık yararına tüketti. Fakat çikolata hala elle üretiliyordu, bu da yavaş ve zahmetli bir süreçti. Ancak Sanayi Devrimi yaklaşırken işler değişmek üzereydi. 1828'de çikolata presinin icadı çikolata yapımında devrim yarattı. Bu yenilikçi cihaz, kavrulmuş kakao çekirdeklerinden kakao yağını sıkarak geride ince bir kakao tozu bıraktı, toz daha sonra sıvılarla karıştırıldı ve bir kalıba döküldü, burada yenilebilir bir çikolata kalıbında katılaştı. Ve böylece modern çikolata çağı doğdu.
Çikolata tarihçesindeki en önemli şeylerden biri; 1847'de İngiliz çikolata üreticisi JS Fry and Sons, yağı ve likörü yeniden birleştirerek üzerine şeker ekleyerek yeni bir girişimde bulundu. Bunu kalıplara koydu ve çikolata barı doğdu. Bu yöntemle yapılan çikolata, hafif bir bitter çikolataya benziyordu. Çikolata efsanesindeki bir sonraki büyük bölüm, çikolata tarihçesindeki en önemli konulardan biri de İsviçreli çikolatacı Daniel Peter'ın karışıma süt tozu ekleyip dünyanın ilk sütlü çikolatasını yaratmasıyla geldi. Çikolatanın popülaritesi o zamandan beri yükseldi ve asla azalmadı.

 

Çikolata Üretimi

 

Çikolata üretimi Orta Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarında kakao tohumlarının ekilmesi ve daha sonra fermente edilmesi durumunda macun hale gelmesi ile gerçekleştirilmektedir. Çikolata tarihçesini araştıran Etimologlara ilginç bir bilgiye daha ulaştılar. İlk çikolatalar günümüzdeki çikolatalardan farklı bir şekilde acı bir içecek şeklindeydi. Mayalar kakaonun büyüsüne kapılarak kakaonun tanrı olduğuna inanmakta ve mutluluk, huzur için çikolata tanrısına tapmaktaydı. Son derece değerli olan çikolata; soylular, krallar, din adamları ve askerler tarafından tüketilmekteydi. 16.yüzyılda Aztek kralının soyluların libidosunu yükseltebilmek için çikolata içtiği bilinmektedir.

 

Diğer blog yazılarımızı okumayı unutmayın.

 

Bizi İnstagram'dan TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

 

 

Etiketler: çikolatanın tarihçesi
Aralık 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR