Çİkolata Krizi Nedir?

Hediyelik Çikolata

 Çikolata Krizi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

 

Çikolata krizi zaman zaman herkesin girdiği ve çikolata yemek isteğinin çok yükseldiği dönemlerdir. Bireylerin çikolata krizine girmesinde bazı önemli nedenler vardır. Şimdi gelin, çikolata krizine girme nedenlerini hep birlikte inceleyelim.

 

Düşük Kan Şekeri

 

Öğünler arasında çok uzun süre beklediğimizde kan şekerimiz düşer ve yiyeceklerden aldığımız enerjiye ihtiyaç duyarız. O zaman şeker oranı yüksek gıdalara yöneliriz. Çünkü tatlı şeyler bize enerji seviyelerinde hızlı bir artış sağlar. Şekere ulaşmak hızlı bir enerji artışı sağlayacak, ancak kan şekeriniz hızla düşecek ve sonunda canınız daha fazla çikolata isteyecektir. Bu sebeple öğün atlamamaya çalışın ve kan şekerinizi dengede tutacak yüksek lifli yiyecekler yemeye odaklanın. 

 

Magnezyum Eksikliği

 

Düşük magnezyum seviyesinin çikolata krizini tetikleyip tetiklemediği konusunda araştırmalar çok net bir şey söyleyemese de ülkemizde çoğu insanda magnezyum düşüktür. Yani canınız çikolata çekiyorsa, bu sadece tatlı yeme isteğinizden kaynaklı olmayabilir, aslında magnezyum eksikliği yaşıyor olabilirsiniz! 
Ve bu çok önemli besin maddesi bol miktarda çikolatada bulunmaktadır. Fakat magnezyum çikolata haricinde; çiğ badem, kaju, fıstık, siyah fasulye veya kepekli tahıllar gibi besinlerden de sağlayabilirsiniz.

 

Stres

 

Randevunuza geç kaldınız, gömleğinize kahve döktünüz, yapılacaklar listeniz maddelerle dolu ve henüz öğlen bile olmadı. Ve böyle bir günde zaten birkaç kahve içtiğiniz için, bir sonraki en iyi şeye ihtiyaç duyarsınız. Çikolata!
Stresli, yoğun günlerimizde genellikle bir şeyler yemeye yöneliriz. Çünkü çikolata basit karbonhidratlar kategorisine giriyor, yani hızla sindiriliyor ve kan şekerini yükseltiyor. Karbonhidrat dilimize değdiğinde, vücutta dopamin salınıyor ve günün stresini unutup, bir anlık mutluluk yaşıyoruz. Ancak çikolatayı yuttuğumuzda bu mutluluk kaybolur ve yine bu rahatlatıcı duyguyu arzularız. Kısacası çikolata duygularımızı anlık olarak bastırmamızı sağlar.
Böyle bir döngüye girdiğinizde şunu düşünün ve duygularınızı yönetmeye çalışın; “Neden çikolata yemek istiyorum, şu anda neye stres oldum ve bunu başka türlü nasıl atlatabilirim?”.

 

Alışkanlık

 

Her gün akşam yemeğinden sonra bulaşıklarınızı halledip, kendinize bir dondurma veya çikolata hediye etmek isteyebilirsiniz. Ancak vücudunuz bir süre sonra buna alışır ve canınız her yemek sonrası tatlı istemeye başlar. Bu rutini ancak yeni alışkanlıklarla kırabilirsiniz. Yemeğinizi dondurma, çikolata yerine bir fincan nane çayı veya bir parça meyve gibi başka bir şeyle bitirmeyi deneyebilirsiniz. Başlarda zor olacak bu eyleme zamanla uyum sağlayacaksınız. 

 

Regl Dönemi

 

Araştırmalar, kadınların yaklaşık yüzde 50'sinin regl olduklarında çikolata krizinin arttığını gösteriyor. Teoriye göre, regl başlamadan hemen önce meydana gelen progesteron ve östrojendeki düşüş, açlığın artmasına neden oluyor. Aynı zamanda, "iyi hissetme" hormonumuz serotonin, ani bir düşüş yaşarken, stres hormonumuz kortizol, ani yükseliş gösteriyor. 
Bununla birlikte araştırmalar, ayın bu döneminde çikolata yeme dürtüsünün arkasında sağlam bir fizyolojik kanıt bulamamakla birlikte, adet döngünüze giden haftada kahve ve rafine karbonhidratların azaltılmasını öneriyor.

 

Çikolatanın Faydaları

 

Kakao, antioksidanlar (vücudunuzdaki zararlı serbest radikallerle savaşan maddeler) açısından zengindir ve araştırmalar çikolatanın kolesterolü düşürdüğü ve hafızayı iyileştirdiğini göstermektedir. Ancak her çikolatanın fayda sağladığını söylemek mümkün değildir. Muhtemelen o çok sevdiğiniz çikolata şekerle yüklüdür. Bu da son derece zararlıdır. Uzmanlar, çikolatanın faydalanmak için, içinde en az % 70 kakao olan bitter çeşitleri tercih etmeniz gerektiğini söylüyor. 
Canınız Çikolata Çektiğinde Ne Yiyebilirsiniz?

 

Taze Meyve

 

Çikolata kriziniz geldiyse en iyi seçim bir parça meyve yemek olabilir. Meyveler vücuttaki şekeri düzenlemeye yardımcı olduğu kadar, bu şekeri yavaş yavaş emmeye yardımcı olan lif, çeşitli vitamin ve minerallere sahiptir. Şeker isteği yoğunsa, üzüm, mango, kiraz veya armut gibi en tatlı meyveleri tercih edebilirsiniz.
Muz, şeftali gibi meyveler de çikolata yerine tercih edilebilecek meyveler arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda sevdiğiniz meyveleri tercih ederek çikolata krizinizi en aza indirebilirsiniz. 

 

Bal

 

Bal, çikolata ve tatlı ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılayacak olan yiyecektir. Ballı bir yiyecek tüketerek eşsiz bir şekilde çikolata krizinizi bastırabilirsiniz.

 

Pekmezli Yoğurt

 

Tatlı ihtiyacınızı ve çikolata krizinizi bastırmak için tercih edebileceğiniz bir diğer alternatif yöntem ise pekmezli yoğurttur.

 

Diğer blog yazılarımızı okumayı unutmayın.

 

 

Etiketler: Çikolata krizi
Aralık 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR