Çikolata Diyeti

Çikolata Diyeti

Çikolata Diyeti Gerçekten Var Mı?

 

Çikolata diyeti uzun zamandır araştırma konusu olmuştur. Yapılan araştırmalar çikolatanın kilo vermenize ve şeker hastalığını sizden uzak tutmaya yardımcı olabildiğini göstermiştir. Çünkü çikolatada özel antioksidanlar vardır. Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, obezite ve tip 2 diyabetle mücadeleye yardımcı olabilecek ve her iki sorunu da önleyebilecek olan bu antioksidanlardır.

 

Çikolata Diyeti İle Kilo Alımını Engellemek Mümkün mü?

 

Çikolata diyeti kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor. Araştırmacıların çikolata tüketmenin obezite ve diyabeti önlediğine inanmak için iyi nedenleri bulunuyor.
Araştırmacılar, kakao tozunun antioksidan içeriğini diğer meyve tozlarınınkiyle karşılaştırdığında kakaonun açık ara en büyük antioksidan etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır. Bunun yanı sıra incelenen tüm bitkiler arasında en değerli maddeleri içerdiği bulunmuştur. Her şeyden önce, özel antioksidan türleri olan flavanoller ve polifenollerin içeriği kakaoda çok fazladır.
Andrew P. Neilson'ın ABD araştırma ekibine göre, obezite ve diyabet üzerindeki etkilerden sorumlu olan da flavanollerdir. Bilim adamları, kakao çekirdeklerinden elde edilen çeşitli flavanollerin, yüksek yağlı yiyecekler verilen fareler üzerindeki etkisini test etti. Az yağlı beslenen fareler kontrol grubu olarak görev yapmıştır. Araştırmaya göre, kakaodaki tüm antioksidanlar kilo alımını engelliyor. Bu da çikolata diyeti yapmanızın mümkün olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte çikolata diyeti, farklı sağlık etkileri olan yararlar da sağlıyor diyebiliriz. Bu yararlara göz atalım.

 

Çikolata Vücut Kitle İndeksinizi Düşürebilir

 

Sağlık uzmanı, diyetisyen ve antrenörler kişilerin kilolarının ideal olup olmadığını anlamak için Vücut Kitle İndeksi’ni (VKI) kullanırlar. VKI; kilogram cinsinden vücut ağırlığınızın, boyunuzun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. Kişinin VKI oranı 25 ile 29,9 arasında ise “aşırı kilolu” olarak tanımlanırken,30 veya üzerinde ise “obez” olarak kabul edilir. Çalışmalar, çikolata diyeti esnasında tüketilen bitter çikolatanın zaman içinde BMI seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

 

Strese Bağlı Kilo Alımını Azaltır

 

Yüksek düzeyde stres yaşamanın kilo almaya neden olabileceği herkesçe bilinen bir gerçektir. Çünkü stres, kan şekerini artırarak bağışıklık sistemini baskılar ve yağ metabolizmasını kolaylaştıran steroid hormon olan kortizol seviyesinde bir artışa neden olur. Bu artış kişilerde iştahı arttırır ve hatta bazı insanlarda aşırı yeme isteği uyandırabilir. Bitter çikolata yemek, beyninizdeki endorfin ve serotonin seviyelerini artırır ve bu da kaygı duygularının azalmasına yardımcı olabilir.

 

Daha Uzun Süre Tok Hissedeceksiniz

 

Bitter çikolata yemek sindirim süresini yavaşlatarak, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir. Böylece öğünlerinizin porsiyon büyüklüğü azalabilir. Bu sebeple çikolata diyetinde çikolatayı yemeklerden yarım saat önce yemeniz tavsiye edilir.
Ayrıca bitter çikolata kalori yakmanızı sağlayacak kadar metabolizma hızlandırıcı, bitki bazlı yağlar olan yağ asitleri ile yüklüdür. 

 

Daha Fazla Egzersiz Yapabilirsiniz

 

Egzersiz yapmak kilo verme programlarının başında yer alan etmenlerden fakat birçok diyetisyenin danışmanlarında çok zorlandığı konulardan birisi. 
Bitter çikolata, egzersiz sırasında ve sonrasında oluşacak olan ağrıları azaltacak anti-inflamatuar özellikler içerir. Bu da sizi tv karşısından kaldırıp, egzersize başlatacak iyi bir sebep olabilir. Fakat yine de fazla çikolata tüketimine dikkat edin! 

 

Çikolata Diyeti Yaparken Neye Dikkat Edilmelidir?

 

Birçok insan günlük hayatında kendisine bir çikolata ziyafeti çekmek için büyük bir istek duyar. Fakat insanlar çikolata diyeti ile ilgili yeterli bilgisi olmadığından, çikolata yemekten uzak durmaya çalışırlar. Aslında bu dönemlerde birkaç kare bitter çikolata yemek, daha yüksek miktarda şeker içeren çikolata tüketimini azaltarak kilo alımının önüne geçebilir. 
Moschner’ın çikolata diyeti koyu (bitter) çikolataya dayanmaktadır, çünkü koyu çikolata içindeki kakao fazladır ve daha az şeker içerir. Her gün, her öğün için iki parçaya ve öğleden sonra küçük bir miktar atıştırmalıklara izin verilir. Çünkü bitter çikolatanın içinde bol miktarda buluan kakao antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca bitter çikolata ve kakao tozu bu nedenle yüksek düzeyde flavanol içerir. Öte yandan, bir bardak sıcak çikolata, hemen hemen hiç flavanol içermez, çünkü içindeki hazır kakao endüstriyel olarak çok yoğun bir şekilde işlenmiştir. Genellikle çok yağlı olan tam yağlı çikolata da tavsiye edilmez ve kilo alımı ve diyabetin önlenmesi açısından da etkili değildir. Çünkü sütlü çikolata daha yüksek kalori içeriğinin yanı sıra, daha fazla şeker içerirken, kakao oranı da düşüktür.
Bu nedenle çikolata diyetinizde her zaman mümkün olan en yüksek kakao içeriğine sahip çikolata seçmelisiniz. Çikolatanın şekerle değil de ksilitol veya hindistancevizi çiçeği şekeriyle tatlandırılması çok daha sağlıklı bir tat ortaya çıkartmaktadır.  Obezite ve diyabeti önlemenin yanı sıra süt içermeyen bitter çikolata bizim için çok daha fazlasını yapabilir. Örneğin, hafızayı geliştirir ve kardiyovasküler sistemi güçlendirir.
Ancak, bu çikolata diyetinden 3 gün önce şeker ve şekerli ürünlerden uzak durmalısınız. Bunun dışında katı bir beslenme de diyet planında yoktur. Çikolata diyeti yaparken sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Makarna ve patates türü yiyeceklere dikkatli yaklaşırken, beyaz un ürünlerinde, yağlı et ve balıklarda ve ayrıca tereyağı veya krema gibi çok yağlı süt ürünlerinde oldukça sınırlayıcı olmalısınız. Herhangi bir katkı maddesi bulunan çikolatalar da çikolata diyeti için uygun değildir. Lütfen krema, üzüm, fındık, yoğurt, alkol ve benzeri şeyler ile çikolata yememeye dikkat edin.
Çikolata diyetine ek olarak normalden daha fazla hareket etmeniz, günde en az 20 dk egzersiz yapmanız önerilir. Dans, yürüyüş, yüzme, yoga bu egzersizlere alternatif olabilir.

 

Diğer blog yazılarımızı okumayı unutmayın.

 

 

Etiketler: Bitter çikolata
Aralık 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR